Hřib bronzový
9. 2. 2008
Hřib bronzový
(klikněte pro detail)
CharakteristikaKlobouk hřibu bronzového je veliký 5-20 cm. Je polokulovitý, časem poduškovitý. V poměru ke třeni je statný. Povrch má hladký a výrazně matný. Čokoládově zbarvený až na okraj klobouku. Bílé rourky žloutnou, mají 5-30 mm na výšku. U třeně jsou kratší a odsedlé. Bílé póry získávají zelenavý nádech. ve stáří až hnědnou. Až 10 cm třeň má maximálně 4 cm tloušťku. Je stejné barvy jako klobouk, pouze světlejší odstín. Má jen nepatrně zřetelnou síťku. Dužnina je bílá, u klobouku masově nahnědlá. Při styku se vzduchem barvu nemění nebo jen jemně zrůžový. Pevná dužnina se u starých plodnic stává měkce houbovitá.RozšířeníHouba roste v dubových nebo habrovo-dubových porostech velmi teplých oblastí. U nás Převážně na jižní Moravě. Najít tuto houbu můžeme od května do října. Ale jsou i roky, kdy se kvůli nepříznivému počasí v českých lesích vůbec nevyskytuje. Rozšířen je i v Severní Americe, ale znovu podotýkám, že se jedná o teplomilný druh hřibu.Možné užitíPříjemná houbová chuť hřibu bronzového přímo vybízí ke zpracování. Tuto vynikající jedlou houbu lze použít takřka ke všem houbovým pokrmům.Možnost záměnyS hřibem borovým. Odlišuje se od něj tím, že síťka není vyvinuta nebo sahá jen 0,5 cm pod okraj klobouku. Hřib borový má narozdíl od hřibu bronzového bělavý nebo narůžovělý proužek po obvodu klobouku. |
---|