Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hřib kaštanový
Hřib kaštanový
(klikněte pro detail)

Charakteristika

Klobouk má 3-8 cm v průměru, bývá sklenutý, později plochý nebo ve středu až mírně prohloubený. Někteří hřiby jsou naopak vypouklý. Barva se pohybuje v rozmezí červenohnědé až kaštanově hnědé a podle intenzity slunečního záření může být i dosti vybledlá. Okrajové části mají jemné chloupky, povrch je sametový až jemně plstnatý. Není problém najít i zcela lysého jedince. Vždy je suchý, nikdy není slizký. V době sucha praská. Osmimilimetrové rourky jsou nejprve bílé, časem získávají krémovou barvu a zbarvují se dožluta. Při poškození mírně zhnědnou. Jsou od třeně odsedlé a v jeho blízkosti kratší. Drobné póry jsou jednolitě zbarvené. Podobné zbarvení jako klobouk má válcovitý nebo kyjovitě rostlý třeň. Má 3,5-8 cm na výšku a 1-3 cm do šířky. Je jemně plstnatý, zbrázděný nebo rýhovaný. Bývá plný. Starší houby jsou naprotitomu duté. Bílá a křehká dužnina nikdy nemění barvu. Má mírnou chuť bez jakéhokoliv zápachu. Výtrusný prach je nažloutlý.


Rozšíření

Kaštanový hřib najdeme na prosvětlených, tím pádem sušších a teplejších místech. Převážně ji najdeme v lesních porostech teplejších oblastí mírného pásu severní polokoule. Doba výskytu je od července do listopadu.


Možné užití

Jedlá houba, kterou ale nedoporučuji vařit, protože tím zhořkne. Proto je vhodná spíše na sušení.


Možnost záměny

Není.



 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář