|
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g
krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu,
mléčnou čokoládu na přelití
POSTUP PŘÍPRAVY
Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý
krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech
tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme
přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.
...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč
Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)
|
...všechny
suroviny vaříme asi necelých 20 minut (není nutno ve vodní lázni).
Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne
houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je
dělaná asi po 10 minutách varu |
| .
..tohle
už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou
ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-) |
| .
..potom
děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše
placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně
jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý
kousek úplně jiný:-) |
|
...po
ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska
poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší. |
|